Translate

2013. augusztus 22., csütörtök

Paradicsom télire


A paradicsomokat forró vízzel leöntöm, majd hideg vizet  folyatok rá mindaddig, amíg a kezem már bírja a melegét.
Ezután egy paradicsomkéssel kikanyaratom a paradicsomok kocsány körüli részét (nem jutott eszembe okosabb elnevezés), lehúzom a héjukat és felkockázom (a paradicsomot, persze), majd fazékba teszem.
Lekvár sűrűségűre főzöm, üvegekbe töltöm. Régen az uram mindegyik üvegre befőzőfóliát tett, annak a tetejére nátrium-benzoátot, majd rácsavarja a kupakot. Azóta már a lezár üvegeket pár percig fejreállítva tartjuk, azután a bebugyolálós módszerrel csírátlanítjuk (szárazdunszt, vagy mi a neve). Tökéletesen eláll, szükségtelen a tartósítószer.
A fázisok:










Azért szeretem így csinálni, mert ez híg is, sűrű is, darabos is, csak paradicsom ízű, egyszóval, nagyon sok arcot mutat, így kedvemre használhatom télvíz idején.

Nincsenek megjegyzések: