Translate

2016. szeptember 18., vasárnap

Almás zabpuding, almás grízpuding, "almából finomat"

Amikor Viola tejcukormentes étrenden volt pici korában, nálunk  az "almából finomat" volt a tejbegríz helyettesítő gyerekkedvenc. Az akkori koránkelős, a sietős reggeleken nem tettünk a tetejére sült almát, és nem pirítottunk hozzá diót, viszont fahéj mindig került rá. Volt, amikor darából főztük, volt, amikor zabpehelyből, mindkettőt nagyon szerették. Akkor is, és azóta is. 
Ma ebéd utáni  desszertté varázsoltuk.

Hozzávalók:
  • zabpehely (vagy gríz)
  • cukor, vagy ha muszáj, akkor helyette eritrit (bármi, amivel édesítesz)
  • fahéj (és ha van, akkor ötfűszer, mert az érdekesebbé teszi az ízét)
  • vanília
  • citromhéj (ne használj kezelt héjút!)
  • vaníliás pudingpor (ezt azért tettem bele, hogy krémesebb állagú legyen, de elhagyható)
  • alma
  • vaj, vagy magarin, vagy kókuszzsír 
  • dió
Nem írtam arányokat, mert a zabpehely esetében az a lényeg, hogy kb. kétszeres/háromszoros mennyiségű vízben főzzük (először kétszeres, aztán pótolgatjuk, ha sűrűnek találjuk), almából meg annyit használjunk, amennyit szeretnénk.  A fűszerek és az édesítés is egyéni ízlés szerinti.

A sorrend:.
Az alma egy részét felkockázod, egy részét pépesíted.
Ha cukorral csinálod, akkor kb. 1 evőkanállal  karamellizálj, dobd rá az almadarabokat és a zsiradékot, citromot, fahéjat. Amikor megpárolódott, édesítsd kedved szerint.
Ha édesítőszert használsz, akkor az almát zsiradékon megpárolod  citromhéjjal, fahéjjal, így a gyümölcs a saját cukortartalmától karamellizálódik, és utána teszed rá az eritritet (vagy amit).

Ami közben az alma párolódik-sül a serpenyőben, megfőzöd a zabpelyhet, vagy grízt a vízben a fűszerekkel, hozzáöntöd a vízzel elkevert pudingport, végül  édesíted. Hozzákevered az almapürét.

Egy száraz lábasban megpirítod a diógerezdeket (az utúbbi években kb. 180 fokon, hőlégkeveréses sütőben szoktam, kb. 5 perc alatt).

Végül poharakba tesszed a zabpudingot, rákanalazod az almát és megszórod dióval.

 Forrón és hidegen is tökéletes.




2 megjegyzés:

Mária Tőzsérné DankóSemmelveis írta...

Melyik a kötelező mező

Mária tőzsérné Dankó írta...

Kötelező mező....hát szeretnék mindenkép visszatalálni