Translate

2017. január 12., csütörtök

Leves, ami télies, mégis könnyed

Levesre vágytam, ami télies és könnyed. Sikerült kitalálnom egy ilyet, és mondhatom, nagyon jó lett. 



Azt azért most is elmondom, minden mindennel helyettesíthető. Ha az van otthon, vagy könnyebben jutsz hozzá, csináld "normál" kelkáposztából, és sárgarépábó, vagy sütőtökből. Hidd el, finom lesz!

Hozzávalók:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 szelet császárszalonna, csíkokra vágva
  • 15 dkg (szürekemarha)kolbász hosszában félbevágva, felszeletelve
  • 1 kisebb vöröshagyma apróra kockázva
  • 2-3 cikk összezúzott fokhagyma
  • 30 dkg édeskrumpli feldarabolva
  • 15 dkg csíkokra vágott fodros kel
  • 2-3 kávéskanálnyi só
  • 2 evőkanálnyi csípős torma 
  • 2 evőkanálnyi juhtúró
a galuskához:
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál juhtúró
  • 1 evőkanál csípős torma
  • 2 púpos evőkanál teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
A bacont és a kolbászt az olívaolajon ropogósra sütöttem, majd egy szűrőkanállal kiszedtem az olajból.

A hagymát a fazékban visszamaradt zsiradékon megpároltam úgy, hogy a sót is rászórtam. Hozzátettem a fokhagymát, rászórtam az édeskrumplit, összepirítottam, és felöntöttem 2 liter vízzel. Amikor az édeskrumpli már majdnem teljesen puha volt, beleszórtam a felcsíkozott fodros kelt, aminek csak pár perc a főzési ideje.

Amíg újra felforrott a leves, összekevertem a galuska hozzávalóit, és 3-4 percnyi forralás után beleszaggattam. Nem túl apró galuskákat csináltam, úgy gondoltam, ilyen hosszúak illenek ebbe a levesbe.

Amikor kész lettem a szaggatással, egy kistálkában összekevertem a 2 evőkanálnyi csípős tormát és a juhtúrót, felhígítottam egy kis levessel, és beleöntöttem a kutyulékot a fazékba, Ekkor már csak egy kicsit forraltam, elzártam a tüzet, és pár percig hagytam "pihenni" úgy, hogy a kolbász és szalonna darabokat visszatettem bele.






Nincsenek megjegyzések: